Topjaar voor Eindhoven Airport

Print
De regionale luchthaven Eindhoven Airport sluit 2007 af als topjaar en komt uit op een passagiersaantal van ongeveer 1.530.000. Dit is een groei met 34 procent ten opzichte van 2006. Dat maakte de luchthavendirectie donderdag bekend.
Het aantal vliegbewegingen steeg in 2007 naar ongeveer 16.800. Dit is een stijging van 21 procent ten opzichte van 2006. Hiermee wordt de groei van de laatste jaren voortgezet en blijft Eindhoven Airport de grootste regionale luchthaven van Nederland.

De groei komt vooral door de toename aan goedkope vluchten en nieuwe bestemmingen zoals Katowice (Wizzair), Reykjavik (Iceland Express), Valencia en Stockholm (Ryanair) en Hamburg (OLT). Van alle passagiers stapte 22 procent om zakelijke redenen op het vliegtuig, waarmee volgens de luchthaven het economische belang voor de regio wordt bewezen.

Om Eindhoven Airport verder te laten groeien is een nieuwe regionale overeenkomst nodig. Maar de vijf betrokken gemeenten, omwonenden en milieugroepen zijn het tot op heden niet eens over ruimere openingstijden van het vliegveld. Luchthavendirecteur Bart de Boer: "de uitbreidingsplannen zijn afgewogen en redelijk en meer dan 80 procent van de inwoners uit de regio is het met ons eens. Dat zal uiteindelijk toch wel gezien worden? "

Hij voorspelt wel dat de groei van Eindhoven Airport in 2008 tot stilstand komt. Oorzaak is de invoering van een ticketbelasting vanaf juli. Passagiers met een Europese bestemming betalen vanaf dan een milieubijdrage van 11,25 euro per vlucht. De verwachting is dat veel reizigers zullen uitwijken naar goedkopere regionale luchthavens in Weeze en Charleroi.
MEEST RECENT