Mantelverzorgers tevreden over thuisverplegers

Print
De Vlaamse mantelzorgers zijn bijzonder tevreden over de hulp van de verzorgers. Volgens Anne Dedry van Landelijke Thuiszorg krijgen de mantelzorgers, de gezinsleden van een hulpbehoevende, door de thuisverpleging meer tijd voor zichzelf. Dat blijkt uit een enquête die de thuiszorgorganisatie onder haar klanten organiseerde.
"De mantelzorger voelt zich zelf klant", aldus Dedry. Vooral het sociaal contact, de traditionele babbel, is daarbij belangrijk. Toch kent de sector ook problemen. In bepaalde regio's is het "rampzalig" om nieuwe verzorgers aan te trekken. Zo is Vlaams-Brabant een moeilijke regio om thuisverplegers aan te trekken. De concurrentie van de "goed betaalde commerciële sector rond Brussel" is een hinderpaal, zegt Dedry. In Limburg en de Kempen is het dan weer makkelijker om werkkrachten aan te trekken. Ook het werkloosheidspeil in een regio speelt een rol.

Landelijke Thuiszorg, de op vier na grootste thuisverzorger, nam de enquête af bij een 500-tal mantelzorgers. De organisatie heeft op jaarbasis ongeveer 5.000 klanten. In Vlaams-Brabant is de organisatie de grootste in de sector.
MEEST RECENT