Dolfijnen doen het beter dan beursanalisten

Print
Een groep dolfijnen uit het Dolfinarium van het Nederlandse Harderwijk heeft in 2007 betere "beurstips" gegeven dan vijf beursanalisten. Het ging om een experiment van het Nederlandse Financieele Dagblad, waarvan de resultaten donderdag gepubliceerd werden.
Zowel de dolfijnen als de analisten stelden een top vijf samen van bedrijven die in 2007 de grootste rendementen zouden halen.

De dolfijnen kozen de vijf beursfondsen aan de hand van ballen. In een zwembad lagen 49 ballen, die symbool stonden voor de grote en middelgrote beursfondsen. Ze scoorden een rendement van 27 pct. Ze hadden onder meer ABN Amro en TomTom er uitgepikt.

De analisten werken onder meer bij ABN Amro, ING, Rabo en Robeco. Een van hen had een top vijf die 10 pct winst maakte, de top van de anderen maakte bijna 10 pct verlies.

Volgend jaar willen de analisten het opnieuw opnemen tegen de dolfijnen. Volgens hen is het "megarendement" van de dolfijnen toeval. De nieuwe top vijf wordt vrijdag in het Nederlandse Nova bekendgemaakt.
Nu in het nieuws