“Graven in het verleden boeit me”

Lokeren - Kris De Beule presenteerde het afgelopen jaar drie films over zijn geboortestad. Reden waarom hij uitgeroepen werd tot Meest Verdienstelijke Lokerenaar 2007. Behalve de titel krijgt hij ook een award, ontworpen door de jonge kunstenares Sofie Muller.
Het begon met de film over de Lokerse haarsnijderijen. De Beule interviewde heel wat mensen die in deze aparte sector werkten. ”Graven in het verleden en de kleine verhalen van de gewone mensen naar boven brengen boeit me. Er zijn heel veel reacties gekomen op die film, mensen die ook allerlei dingen te vertellen hebben en die heel interessant zijn. Lokeren was een echte industriestad, vergelijkbaar met Aalst. De mensen moesten heel hard werken voor een habbekrats. Het is goed dat we dit niet vergeten”, vertelt De Beule.

Racing

”Ook over de film over honderd jaar voetbal wordt veel gesproken. Er zijn veel mensen die nog bij Racing hebben gespeeld of trouwe supporter waren en blij zijn dat hier een film over werd gemaakt”, weet de nieuwe Verdienstelijke Lokerenaar. De derde film is een promotiefilm over Lokeren die aan de nieuwe inwoners wordt getoond maar ook bruikbaar is op toeristische beurzen. De jury die de eretitel toekent, looft De Beule omdat die met een bescheiden budget toch een inhoudelijk en technisch sterke films wist te draaien die bijdragen tot de bekendmaking van de stad binnen en buiten de stadsgrenzen.

De trofee die de laureaat ontvangt was zeven jaar een bronzen beeld van een dame die een paardenworst vasthoudt. Die voorraad is uitgeput, Kris De Beule is de eerste die het nieuwe kunstwerk krijgt. Een Oscar-achtige figuur ontworpen en gemaakt door Sofie Muller.

”Sofie is de dochter van de bekende antiquair Muller en heeft als jonge kunstenares al een mooi palmares”, prijst cultuurschepen Sabine Van Rysselberghe (Open Vld). De kunstenares is heel blij met de opdracht die ze kreeg. ”Het onderscheid tussen de seksen vervaagt meer en meer en dat is een thema waar ik graag mee speel. De masculiene en feminiene verwarring boeit me wel en dat is dit beeld terug te vinden. Ik ben vertrokken van een man met gekruiste armen en die is gegroeid tot een Oscarfiguur en daardoor wel geschikt als trofee”, vindt de kunstenares.

Dirk VAN REUSEL
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio