Anja Hermans krijgt geen Antwerps referentieadres

De voormalige dierenactiviste Anja Hermans (27) krijgt geen referentieadres in Antwerpen. Dat heeft de kortgedingrechter woensdag beslist. Naar eigen zeggen

geraakte Hermans amper nog in Hove.

Anja Hermans had de ambtenaar van de Antwerpse burgerlijke stand voor de kortgedingrechter gesleept, omdat deze haar geen referentieadres in Antwerpen wilde geven. Hermans eiste ook een schadevergoeding: per dag getreuzel van de stad, vroeg Hermans 1.000 euro te rekenen, en dat vanaf de tweede dag na de uitspraak.

Maar de kortgedingrechter volgde de argumenten van de stad. Die vindt dat Hermans onvoldoende kan bewijzen dat ze ook daadwerkelijk in Antwerpen verblijft. Bovendien zou het OCMW van Hove bereid zijn om met Anja Hermans flexibele afspraken te maken over het afhalen van haar post. En, zo oordeelde de rechter nog, Anja Hermans had het Antwerpse college van burgemeester en schepenen moeten dagvaarden. En niet de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Huur te duur

Anja Hermans kreeg via het OCMW van Hove een referentieadres, toen ze uit de gevangenis kwam. Daar had ze een straf uitgezeten voor haar aandeel in de ALF-aanslagen eind jaren 90. In Hove wonen Anja’s ouders, zodat ze bij het plaatselijke OCMW haar post mocht komen ophalen.

Een écht adres heeft Anja evenwel niet. Ze logeert her en der bij vrienden, omdat ze zich de huur van een appartementje niet kan veroorloven. Ze leeft van een

invaliditeitsuitkering, studeert in Antwerpen voor opvoedster en doet stage in de kinderboerderij in Wilrijk. Omdat ze eigenlijk altijd in Antwerpen zit, wilde ze haar referentieadres verhuizen naar het adres van Koen Calliauw, voorzitter van het Daklozen Aktiekomitee (DAK).

BVP

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio