Geen gratis bussen meer

Duffel - Het schepencollege van Lier is van plan om het derdebetalerssysteem, van toepassing op het openbaar vervoer in Lier, aan te passen. Concreet betekent dit het einde van het gratis busvervoer binnen de stadsgrenzen.
Lier en Duffel maakten op 1 september 2004 het busvervoer binnen de eigen gemeentegrenzen volledig gratis voor iedereen. Dat ging bovendien gepaard met de invoering van twee stadslijnen. Het immense succes van de gratis bussen zorgt er nu voor dat het schepencollege van Lier het derdebetalerssysteem in de loop van 2008 gaat aanpassen.

De voorbije jaren werd meermaals duidelijk dat het zogenaamde gratis busvervoer de stad te veel geld kostte. Vorig jaar stond hiervoor maar liefst 571.450 euro in de begroting. “In de begroting 2008 hebben we hiervoor nog slechts 300.000 euro ingeschreven”, zegt schepen van Mobiliteit Jan Hermans (Lier&Ko). “We gaan het derdebetalerssysteem inderdaad vervangen, maar we hebben nog niet beslist welk systeem er in de plaats komt. De Lijn werkt enkele voorstellen uit in combinatie met de eventuele invoering van een derde stadslijn. Wat we ook beslissen, de busreiziger zal mee gaan betalen.”

“Tegenover deze besparing plaatsen we wel belangrijke investeringen op het vlak van nieuwe en betere fietspaden. Er zal ook een sociale correctie worden toegepast voor houders van de Gomor-vrijetijdspas, die we vanaf 1 januari in het leven roepen voor mensen met een beperkt budget”, aldus Jan Hermans.

“Het is wel bijzonder cynisch dat het schepencollege het derdebetalerssysteem drastisch aanpakt, net op een ogenblik dat de hevigste verdedigers van het ‘gratis busje rijden’ mee in de monstercoalitie zitten. Lier Leeft, het kartel van Els Van Weert, heeft hier duidelijk in het zand moeten bijten”, reageert oppositielid Jan Mortelmans (Vlaams Belang).

Terwijl de stad Lier de gratis lijnbussen afschaft, blijft het systeem in Duffel wél behouden. “Het kost ons maandelijks zo’n 1.500 euro. Maar daarvoor hebben we een prachtige verbinding tussen de Mijlstraat en het centrum van Duffel. Bovendien hopen we dat een van de buslijnen vanaf volgend jaar ook het OCMW-rusthuis aandoet”, zegt burgemeester Guido De Vos (CD&V).

Chris VAN ROMPAEY

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio