Jan Vaertenmuseum trekt naar kanaal

Het museum Jan Vaerten in Beerse verhuist in de loop van 2009 naar een terrein langs het kanaal Dessel-Schoten. Het gemeentebestuur wil het museum optrekken op de site van een voormalige betonfabriek.

Aanpalend aan het gemeenschapscentrum

’t Heilaar in Beerse bevindt zich een verlaten fabrieksterreintje in de buurt van Brug 5 over het kanaal. Het gemeentebestuur van Beerse heeft zijn oog op dat terrein laten vallen om het museum Jan Vaerten naar daar te verhuizen. Het museum is momenteel nog ondergebracht in een gebouw van de technische dienst in de Peerdekensstraat.

”In de loop van 2008 verhuist de technische dienst naar een nieuwe loods aan het industrieterrein Beerse-Zuid. Het museum komt dan wat in verdrukking te staan”, zegt schepen van ­Cultuur Joos De Meyer (Groen!). ”De site langs het kanaal ligt er momenteel verwaarloosd bij. Industrie op die plaats heeft geen toekomst. We willen het terrein helemaal laten opkuisen en op die plaats een nieuw museum installeren.”

De voormalige huurder van het terrein heeft al het schadelijke asbest intussen verwijderd.

”Aan het museum kan een cultuurcafé worden gebouwd. Zo krijgt ook het gemeenschapscentrum ’t Heilaar een nieuw elan. De ligging aan het kanaal is uitstekend omdat daar een toeristisch fietspad passeert”, meent De Meyer.

Het gemeentebestuur hoopt de onderhandelingen met nv De Scheepvaart in het voorjaar af te ronden. Zodra de technische dienst is verhuisd, wil de gemeente beginnen met de opmaak van de plannen voor het terrein in de buurt van

Brug 5.BVDL

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio