Wetenschappers doorprikken medische mythes

Van lezen in het duister krijg je geen slechte ogen. Dagelijks acht glazen water drinken is helemaal niet nodig. En dat je haar en nagels na je dood blijven groeien, is ook al een fabeltje. In de British Medical Journal worden enkele eeuwenoude medische mythes met de grond gelijkgemaakt.

ssimons

BR>

Vele medische volkswijsheden zijn niet wetenschappelijk bewezen of volledig onjuist. Zo stellen Amerikaanse onderzoekers.

1. Je moet minstens acht glazen water per dag drinken.

Deze mythe is gebaseerd op een foutieve weergave van een aanbeveling uit 1945. Daarin staat dat een mens 2,5 liter water of gemiddeld 1 milliliter water per kalorie moet drinken... maar dat het grootste deel daarvan al in het voedsel zit. Die laatste zin is in de loop van de jaren gesneuveld. Bovendien mogen ook fruitsap, melk en zelfs koffie en thee worden meegerekend.

2. Haar en vingernagels blijven groeien na de dood.

De mythe is terug te brengen tot een biologisch fenomeen dat optreedt na de dood. Door uitdroging van het lichaam trekt de huid zich terug, waardoor het haar en de nagels lijken te groeien.

3. Door je haar te scheren groeit het vlugger en wordt het donkerder en dikker. Al in 1928 werd bewezen dat scheren geen enkel effect heeft op de groei. Dat het haar dik en donker lijkt, komt omdat de fijne tippen van het haar weg zijn en het nieuwe haar nog geen zonlicht heeft gezien. 4. Lezen in het donker is slecht voor de ogen. Het kost meer moeite en het oog wordt droger, maar het heeft geen blijvende gevolgen. 5. Wortelen zijn goed voor de ogen en spinazie goed voor de spieren. Wortelen bevatten betacaroteen dat door het lichaam wordt omgezet in vitamine A dat goed is voor de ogen. Maar daarvoor moet je onmenselijke hoeveelheden wortelen eten. En spinazie bevat tienmaal minder ijzer dan dr. von Wolf in 1870 beweerde. Hij had zich namelijk vergist van decimaal.