Nederlandse dierentuinen staan voor raadsel over anonieme gift

Vijfhonderd euro, cash in een enveloppe in de brievenbus. Met daarop slechts de naam van het dierenpark en de vestigingsplaats van een anonieme gever. Als verklaring erbij enkel een afgescheurd kladje met op de ene kant de tekst "gift", op de andere kant "donatie".

Belga

Zeker zes dierenparken in Nederland zijn "buitengewoon blij gemaakt met de gulle gift, maar staan voor een raadsel van wie deze komt", zo liet een woordvoerster van de Nederlandse Vereniging van dierentuinen woensdag weten. Alle dierentuinen kregen afzonderlijk een enveloppe met die inhoud.

"We hebben zoiets nog nooit meegemaakt", zegt de directeur van Burgers' Zoo, Alex van Hooff. Het geld kwam bij Burgers' binnen in tien briefjes van vijftig euro.

Ook het Dolfinarium in Harderwijk hoorde bij de gelukkigen. Anderhalve maand geleden viel de enveloppe in hun postbus. "Het is een onbekende gift. Natuurlijk mag dat, graag zelfs", zegt de woordvoerder van het park. "Maar zoiets hebben we nog niet eerder meegemaakt."

Dierenpark Emmen werd de afgelopen maanden twee keer verrast. "Er zaten een aantal weken tussen, maar we kregen twee keer, op dezelfde manier als bij de andere parken, via de post een enveloppe met die inhoud", zegt een woordvoerster.

Volgens de woordvoerster van de vereniging van dierentuinen zijn alle enveloppen afkomstig uit Amsterdam en hebben in ieder geval ook de Apenheul, Ouwehands Dierenpark in Rhenen en de koepelorganisatie ZodiacZoos een soortgelijke enveloppe ontvangen.

Dat meerdere parken dezelfde mysterieuze enveloppe ontvingen, kwam aan het licht toen de woordvoerders een bijenkomst hadden. "We wisselen daar bijzondere voorvallen uit die zich voordoen in ons park. Een voorlichter vertelde van de gift. Toen bleek dat er veel meer parken iets hadden gekregen", aldus Van Hooff.

De dierenparken hebben de giften overgemaakt aan aan de parken gelieerde stichtingen, waarbij het geld ten goede komt van de dieren.