Uitlatingen Dedecker "misplaatst en grotesk"

De uitlatingen van senator Jean-Marie Dedecker (LDD) zijn misplaatst en grotesk. Dat zegt het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open Vld) woensdag na uitlatingen van de senator over het terreuralarm vorige week.

Belga

Dedecker zei woensdag dat hij over dat alarm een onderzoek gaat vragen bij het Comité I, dat de inlichtingendiensten controleert. Hij noemde het een "kerstshow van de nieuwe interimregering". De uitlatingen van Dedecker zijn grotesk en misplaatst, aldus de reactie van het kabinet Dewael woensdag. Grotesk, "alsof de regering de diensten heeft gemanipuleerd, en beledigend, voor alle veiligheidsdiensten die zo hard hebben gewerkt", luidt het.

"Dedecker zou de eerste zijn om als er echt iets gebeurt de minister te vragen of er wel genoeg maatregelen zijn genomen".

Senator Dedecker zei woensdag dat hij is getipt "door mensen van de federale politie dat hun onderzoek in de war werd gestuurd en er druk was om de verdachten op te pakken, terwijl de tijd er nog niet rijp voor was".

Volgens Dedecker zijn er heel wat "toevalligheden": "het veiligheidsplan van Dewael, de vraag van procureur-generaal Yves Liégeois" naar dringende nieuwe wetten rond de strijd tegen terrorisme. Het gaat om een kerstshow van de nieuwe regering die ons land fortuinen kost, aldus de senator.