Belg doet te weinig aan "financial shopping"

De Belg springt niet altijd verstandig om met zijn geld. Hij vertrouwt teveel op zijn standaardbankier en vergelijkt te weinig het aanbod van andere banken. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van consumentenorganisatie Test-Aankoop (T-A).

Belga

Zo laat de Belg bij het aangaan van het hypothecaire lening zich nog te snel overhalen om een ander (verzekerings)product bij dezelfde bank te kopen. Maar die nevenproducten vallen vaak duurder uit, aldus T-A. Ook met betrekking tot consumentenkredieten en spaarproducten, vergelijkt de Belg te weinig de tarieven van verschillende banken.

De rondvraag van T-A werd in het voorjaar gehouden. Er namen 1.000 personen tussen 18 en 74 jaar aan deel, volgens de consumentenorganisatie een representatief staal van de bevolking.

Daarnaast ondervroeg T-A ook 1.200 eigen abonnees. Uit de enquête blijkt nog dat geld voor de Belg niet het allerbelangrijkste is in het leven. Familie, gezondheid, vriendschap, sociaal leven en beroepsleven gaan voor. Maar tegelijk blijkt er wel een verband te bestaan tussen voldoende geld hebben om rond te komen, en zich gelukkig voelen. Vooral zij die zich in een erg moeilijke financiële situatie bevonden, vertoonden een hoger risico om ongelukkig te zijn.