Vijf doden bij helikoptercrash in Vlaams-Brabant

Bij een helikoptercrash in het Vlaams-Brabantse Merchtem zijn alle vijf de inzittenden van het toestel om het leven gekomen. Het gaat om een gezin uit Ledegem met twee kinderen (zoon en dochter) en een vriendin van de kinderen.

bsouffreau

De politie bevestigde dat het gezin dinsdag opgestegen was in Wevelgem, vermoedelijk voor een kerstuitstap. Woensdag vertrok de helikopter vanuit Limburg terug naar Wevelgem.

De helikopter crashte in open veld aan de Olmenstraat. Volgens eerste schepen Paul Van Den Eynde konden de gevolgen erger zijn: op 300 meter van de plaats van het ongeluk staan er immers huizen.

De vader van het gezin is geboren in 1951, de moeder in 1954. De kinderen zijn Dieter (1983), Kristel (1986). De vriendin heet Lien.

Volgens de politiewoordvoerder ging de helikopter in "overdrive". Getuigen hoorden net voor de crash een hels lawaai. Er was geen sprake van brand.

De omstandigheden van de helikoptercrash in Merchtem blijven onduidelijk. Volgens Daniël Noens, woordvoerder van de politiezone AMOW, ging het mogelijk om motorpech, maar kunnen ook de slechte weersomstandigheden op het ogenblik van de crash een rol gespeeld hebben. Het eenmotorige toestel botste evenwel niet op een hoogspanningskabel.

Op het ogenblik van de crash, omstreeks 15.45 uur, was er in de buurt van Merchtem een zichtbaarheid van 4 kilometer, zo meldt weerman Eddy De Mey.

De civiele bescherming en een medisch team zijn woensdagavond ter plaatse. De lichamen van de slachtoffers worden woensdagavond nog geborgen. Het parket van Brussel kwam woensdagmiddag al ter plaatse, maar zal het onderzoek donderdagochtend voortzetten.

Volgens niet bevestigde berichten zou het toestel woensdagochtend zijn opgestegen in het Limburgse Maaseik. De vader van het gezin zou van Duitse origine zijn en zou de bedrijfsleider zijn van het bedrijf APM (Aircraft Power Maintenance) in Wevelgem, gespecialiseerd in onderhoud van straalmotoren.

Bekijk ook deze videoreportage.