Kerstaankopen in VS vallen tegen

De kerstaankopen in de VS vallen tegen. Dat blijkt uit een rondvraag van het financiële persagentschap Bloomberg. Kerst en eindejaar zijn belangrijke momenten voor de Amerikaanse kleinhandel, maar dit jaar zou men afstevenen op de kleinste groei in de laatste vijf jaar.

Belga

Heel wat consumenten hebben lang gewacht vooraleer ze op koopjesjacht gingen. Het voorbije weekend waren er dan ook een pak lastminute-shoppers, maar dat zou volgens de handelaars onvoldoende zijn om het seizoen alsnog goed te maken. Ook in de VS wordt de koopkracht aangetast, door de dure brandstof- en voedingsprijzen. De economie is er meer dan in Europa afhankelijk van consumentenbestedingen.

Het betaalkaartenbedrijf MasterCard registreerde van Thanksgiving (eind november) tot kerstavond 3,6 procent meer transacties. Maar in de week voor Kerstmis, daalden de bestedingen met 2,2 pct tegenover vorig jaar. Het voorbije weekend was er wel een inhaalbeweging met bijna 20 procent meer inkopen. Winkelketen Target, de tweede grootste discounter van het land, verwacht voor december een daling van de omzet. Na Thanksgiving daalde het aantal shoppers.

De nationale kleinhandelsfederatie verwacht voor de maanden november en december en omzetstijging met 4 procent tegenover dezelfde periode 2006. Dat is de kleinste groei in de laatste vijf jaar. De eindejaarsaankopen zijn goed voor een vijfde van de jaaromzet van de kleinhandel in de VS, zo wordt geschat.