André Denys benadrukt randvoorwaarden voor realisatie Saeftinghedok

André Denys, gouverneur van Oost-Vlaanderen, zegt "niet negatief" te staan tegenover de uitlatingen van Antwerps havenschepen Marc Van Peel (CD&V) woensdag in Het Nieuwsblad, waarin hij pleit voor een snelle toestemming voor de aanleg van het Saeftinghedok op Antwerpen linkeroever. Voor de gouverneur dienen op het gebied van mobiliteit en havenstructuur een aantal randvoorwaarden vervuld te zijn.

Belga

Volgens de havenschepen zit het Deurganckdok, als de vooropgestelde groei van de containertrafiek gehaald wordt, tegen 2012 aan zijn limiet. Om in de toekomst niet met capaciteitsproblemen geconfronteerd te worden, zou het Saeftingedok tegen 2015-2016 operationeel moeten zijn. Om die datum te halen moet volgens Van Peel over ten laatste een jaar groen licht gegeven worden voor de bouw van het dok.

Gouverneur André Denys "begrijpt het standpunt van de enthousiaste schepen", maar verwijst naar zijn jaarlijkse toespraak van 12 december en blijft erbij dat eerst een aantal randvoorwaarden moeten vervuld zijn. "Ten eerste moeten er voldoende investeringen op het vlak van mobiliteit gebeuren. Als de containers alleen via de weg vervoerd kunnen worden, rijden we ons muurvast. Een goed draaiende haven moet niet alleen vanuit de zee, maar ook vanuit het hinterland vlot bereikbaar zijn." Ook pleit Denys voor een nieuwe havenstructuur waarin zowel de gemeente Beveren, het Waasland als de provincie Oost-Vlaanderen zeggenschap krijgen.

Dat door de bouw van het Saeftinghedok de Beverse deelgemeente Doel definitief zou verdwijnen, is volgens Denys "een afgesloten debat" dat hij "niet wenst te heropenen".

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio