Predictor-Lotto ontslaat Björn Leukemans

Wielerploeg Predictor-Lotto heeft woensdag beslist om Björn Leukemans met onmiddellijke ingang te ontslaan. Dat meldt het ProTour-team in een communiqué. Het team ontving woensdag het bericht dat de analyse van het B-staal heeft bevestigd dat de renner, bij een controle buiten competitie, positief heeft getest op het gebruik van verboden middelen.

Belga

De uitslag van de tegenexpertise lekte vorige week al uit in de pers, maar omdat Predictor-Lotto toen nog niet officieel op de hoogte was gebracht, handhaafde het team de schorsing van Leukemans.

Leukemans werd op 26 september net voor het WK, waar hij goed presteerde, bij een controle buiten competitie van de Vlaamse Gemeenschap betrapt op de aanwezigheid van lichaamsvreemd testosteron in zijn urine. Het staal werd destijds geanalyseerd in Gent en bevestigd via de IRMS (isotopen-massaspectometrie) in het WADA-lab in Keulen. De hele procedure werd overgedaan in Barcelona en opnieuw was de uitkomst ondubbelzinnig positief.

De renner heeft zijn onschuld altijd volgehouden en wijst met een beschuldigende vinger richting de teamarts van Predictor-Lotto, dokter Sam Vermeire. Die zou hem een verkeerd product hebben voorgeschreven. De arts werd om die reden eerder al door Predictor-Lotto ontslagen.

"We wensen de discussie en eventuele betwistingen tussen de voormelde arts en renner Leukemans niet af te wachten om tot het ontslag van Leukemans over te gaan", meldt Predictor-Lotto nu. "De arbeidsovereenkomsten en de interne voorschriften van de ploeg verbieden elk bezit en gebruik van verboden middelen, en leggen aan de renners de verplichting op om wat dat betreft de strengste normen en reglementering te respecteren. Bovendien hanteert de wielerploeg een absolute "zero-tolerantie" inzake dopinggebruik."

Leukemans legt op aanraden van zijn advocaat, Johnny Maeschalck, geen verklaringen af.