010108: Cholesterolverlager fors goedkoper dankzij kiwisysteem

De cholesterolverlager Zocor wordt vanaf 1 januari fors goedkoper. Het is het eerste geneesmiddel dat in prijs verlaagt dankzij toepassing van het kiwisysteem.

Het kiwisysteem werd vorig jaar geïntroduceerd in België. Het is gebaseerd op het Nieuw-Zeelandse model waar via openbare aanbestedingen en prijsafspraken de vaak veel te hoge prijzen voor geneesmiddelen met succes worden gekraakt.

bsouffreau

In België werd het systeem gewijzigd op een aantal punten. De belangrijkste wijziging is dat merkgeneesmiddelen die nog onder patent staan, ontsnappen aan de concurrentieslag.

De cholesterolverlager Zocor is nu het eerste geneesmiddel waarvan de prijs fors zakt dankzij de toepassing van dit kiwisysteem. In 2003 kostte een pakje Zocor nog 184 euro, waarna geleidelijke prijsdalingen volgden. Sinds 1 januari 2006 kostte een pakje 58 euro en vanaf 1 januari 2008 zal dat nog maar 31 euro zijn. Daarvan wordt 75 procent terugbetaald, zodat de patiënt nog 7,75 euro uit eigen zak moet betalen.

De producenten van generische cholesterolverlagers hebben hun prijs intussen ook verlaagd tot 31 euro. Ook deze generische middelen worden voor 75 procent terugbetaald.

Terug naar het overzicht met alle wijzigingen die op 1 januari 2008 worden doorgevoerd.