010108: Eengemaakte Europese betaalruimte SEPA van start

Vanaf 2008 treedt de eengemaakte Europese betaalruimte SEPA in werking. SEPA bepaalt dat betalingen in euro even gemakkelijk en duur moeten kunnen in eigen land als in een andere lidstaat van de Europese Unie. Dat geldt zowel voor overschrijvingen, betaalkaarten als domiciliëringen.

bsouffreau

De Belgische banken stelden een plan op om tussen 1 januari 2008 en 31 januari 2010 geleidelijk over te schakelen op het Europese betalingssysteem.

De eerste concrete impact van SEPA, en allicht de grootste aanpassing voor de consument, is het nieuwe Europese overschrijvingsformulier. Vanaf 28 januari 2008 kunnen de banken Europese overschrijvingen verwerken. Die Europese overschrijving verschilt aanzienlijk van de huidige, Belgische overschrijving. Zo wordt het rekeningnummer vervangen door het langere Internationaal Bankrekeningnummer (IBAN) en de Bank Identificatie Code (BIC).

De meeste particulieren zullen pas eind 2008 op het nieuwe overschrijvingsformulier omschakelen, wanneer de federale overheden en de grote factureerders de formulieren beginnen verspreiden.

De SEPA-zone bestaat uit de landen van de Europese Unie en IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

Terug naar het overzicht met alle wijzigingen die op 1 januari 2008 worden doorgevoerd.