010108: Opening van brievenbus moet breder worden

Vanaf 1 januari moet elke brievenbus aan een woning een opening hebben van minstens 23 centimeter breed en 3 centimeter hoog. Tot nu toe moest de gleuf slechts 22 bij 3 centimeter zijn. Met de nieuwe Belgische wet zijn de privébrievenbussen conform de Europese standaard.

bsouffreau

Een andere nieuw element is dat de hoogte van de opening van de brievenbus zich tussen 70 en 170 centimeter moet bevinden. De nieuwigheden worden toegevoegd aan een hele reeks bestaande richtlijnen. Zo moeten brievenbussen aan de rand van de openbare weg staan, de toegang moet vrij en zonder gevaar zijn. Huisnummer en eventueel busnummer moeten bij voorkeur op de bus zelf staan, liefst ook met de naam van de bewoners erbij.

"De richtlijnen zijn vooral gericht naar nieuwbouw en verbouwingen", luidt het bij De Post. "Het is zeker niet de bedoeling repressief op te treden. Uit tests in verschillende gemeenten blijkt trouwens dat minder dan 1 procent van de brievenbussen een probleem vormt."

Als een brievenbus echt niet door de beugel kan en de bewoners na verschillende verwittigingen geen aanpassingen doorvoeren, kan De Post hen vragen hun brieven voortaan in het postkantoor op te halen.

Terug naar het overzicht met alle wijzigingen die op 1 januari 2008 worden doorgevoerd.