010108: Meerjarentarief Elia maakt stroomfactuur iets hoger

De stroomfactuur voor de gezinnen zal in 2008 "enkele euro's" hoger liggen. Reden zijn de nieuwe tarieven van Elia, beheerder van het hoogspanningsnet, waarin nu ook de inflatie is inbegrepen. De tarieven liggen wel vast tot begin 2012.

Het is voor het eerst dat de tarieven van Elia voor een periode van vier jaar worden goedgekeurd door de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG).

bsouffreau

Tot vandaag werkte de onderneming met tarieven die telkens voor hernieuwbare periodes van drie maanden werden vastgelegd. Het zijn de tarieven die Elia aanrekent voor het transport van stroom over het hoogspanningsnet.

In vergelijking met 2007 liggen de tarieven voor 2008-2011 hoger, aldus een woordvoerder van Elia. "Maar het is appelen met peren vergelijken. De tarieven liggen immers vast voor vier jaar en nu is de inflatie ingecalculeerd", luidt het bij Elia.

Voor een gemiddeld gezin betekent dit dat hun factuur iets zal stijgen. "Het gaat om enkele euro's. Transmissie maakt maar 5 procent uit van de totale stroomfactuur. Bovendien liggen de tarieven vast voor vier jaar. "Nu is het iets meer, maar het blijft vast tot begin 2012", aldus Elia.

Terug naar het overzicht met alle wijzigingen die op 1 januari 2008 worden doorgevoerd.