Suikerfabriek Moerbeke sluit - 95 banen verdwijnen

De suikerfabriek in Moerbeke-Waas sluit de deuren. Die intentie heeft de directie van Iscal Sugar woensdag op een ondernemingsraad bekendgemaakt. Bij de suikerfabriek in Moerbeke werkten 95 vaste personeelsleden: 63 arbeiders en 32 bedienden.

Belga

De intentieverklaring houdt in dat de eerste fase van de wet-Renault van start is gegaan. Dat betekent dat er een voornemen is om tot collectief ontslag over te gaan.

Iscal Sugar is na de Groep Tiense Suikerraffinaderij de tweede grootste groep in de suikerverwerkende sector in België. Iscal heeft twee vestigingen: één in Fontenoy, bij Doornik, en één in Moerbeke-Waas. Door de sluiting van de afdeling in Moerbeke-Waas zal de fabriek in Fontenoy alle activiteiten, het productieproces van biet tot suiker, overnemen.

De intentie om de fabriek te sluiten dient gezien te worden in het kader van de Europese Suikerrichtlijn, zo luidt het in een persbericht. Die richtlijn wil de oorspronkelijke productie van 17 miljoen ton suiker per jaar op het continent met 6 miljoen ton verminderen. Dit in het kader van onderhandelingen met de Wereldhandelsorganisatie om meer import van suiker toe laten.

Europa geeft compensaties aan de suikerverwerkende industrie in de plaats. "Die compensaties kunnen maximaal benut worden bij een sluiting", legt Robert Van Gaever, Directeur Landbouwkundige Dienst van Iscal Sugar, uit.

Met de aanleverende landbouwers zullen nu overeenkomsten gesloten worden, waardoor zij via het Ministerie van Landbouw een compensatie ontvangen.

Het is voor Iscal Sugar de derde sluiting in vier jaar tijd: twee jaar geleden sloot de suikerfabriek van Veurne, vier jaar geleden die van Frasnes.