010108: Vlaanderen registreert hersenletsels

Vanaf volgend jaar worden mensen die door een niet-aangeboren hersenaandoening (NAH) aangewezen zijn op professionele hulp, niet langer ingedeeld bij mentaal of fysiek gehandicapten. Zij krijgen een unieke registratie. Daardoor kunnen ook centra zich in de materie specialiseren.

bsouffreau

Het aantal doden op de weg daalt, maar hoeveel mensen in Vlaanderen door een ongeval een hersenletsel hebben opgelopen, weet niemand. Daar komt verandering in. Vanaf 1 januari zullen instellingen die mensen met NAH opvangen, ook registreren om welke aandoening het gaat en hoe ze werd veroorzaakt.

Een proefproject in Oost-Vlaanderen bij een tiental organisaties gaf een eerste beeld: 158 volwassenen met een NAH werden er opgevangen. Zij kregen een code van 1 tot 11, van ongevallen over hersentumoren tot de ziekte van Alzheimer. Wanneer men over heel Vlaanderen een beeld zal hebben van het aantal mensen dat met een NAH in de dag- of residentiële zorg zit, zou zorg op maat kunnen worden uitgewerkt.

Voor Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Steven Vanackere (CD&V) past de registratie in de totale verbetering van het Centrale Zorgregister. Door de correctere registratie van hersenletsels kunnen voorzieningen zich nu ook specialiseren en een aantal plaatsen reserveren voor mensen met die aandoening.

Terug naar het overzicht met alle wijzigingen die op 1 januari 2008 worden doorgevoerd.