010108: Strengere energienorm voor Vlaamse schoolgebouwen

Vanaf volgend jaar geldt in Vlaanderen een strengere energienorm voor nieuwe schoolgebouwen. Scholen die vanaf 2008 een bouwaanvraag indienen, moeten voldoen aan de E70-norm en niet langer aan de E100-norm. Die verstrenging moet scholen 30 procent energiezuiniger maken, stelt Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (sp.

bsouffreau

a).

Sinds 2006 hanteert de Vlaamse regering al de E100-norm voor nieuwe gebouwen, waaronder ook schoolgebouwen. Om de energiezuinigheid van scholen nog op te krikken, wordt de energienorm vanaf 1 januari 2008 verstrengd tot E70. Voorlopig beantwoordt nog geen enkel schoolgebouw in Vlaanderen aan die strengere norm. Minister Vandenbroucke geeft toe dat de investeringskost op korte termijn hoog is, maar die kost wordt volgens de minister snel terugverdiend door de lagere energiefactuur. Bovendien betekent de strengere energienorm een extra stap in het terugdringen van de broeikasgassen en het halen van Kyoto (jaarlijkse besparing van 28.000 ton CO2). Het geld dat ze op die manier uitsparen, geeft de scholen meer werkingsmiddelen.

De komende vijf jaar wordt ongeveer 1,1 miljoen vierkante meter aan nieuwe schoolgebouwen gebouwd. Die scholen zullen dus moeten beantwoorden aan de strengere energienorm. De extra investeringskosten die nodig zijn om van E100 naar E70 te gaan, wordt door de Vlaamse regering opgevangen. Volgens Vandenbroucke gaat het om een investering van 30 miljoen euro.

Terug naar het overzicht met alle wijzigingen die op 1 januari 2008 worden doorgevoerd.