010108: Een miljoen euro voor gezinsmaatregelen in bedrijven

In 2008 deelt Vlaamse minister van Sociale Economie Kathleen Van Brempt (sp.a) een miljoen euro aan subsidies uit aan bedrijven die een eigen gezinsondersteunende dienst beginnen. Van Brempt denkt in de eerste plaats aan een crèche, strijkdienst of opvangdienst voor zieke kinderen, maar "rekent er op dat bedrijven ook met andere creatieve ideeën op de proppen zullen komen".

bsouffreau

Tegelijk worden vijf projectcoördinatoren aangesteld, een voor elke Vlaamse provincie. "Niet elk bedrijf heeft de knowhow in huis om zelf in kinderopvang te voorzien of om een strijkatelier te beginnen. Daar kunnen de coördinatoren bij helpen", meent Van Brempt. De projectcoördinatoren moeten ook bruggen slaan tussen ondernemingen. Kmo's voor wie het niet haalbaar is om alleen een crèche te beginnen, kunnen dat misschien wel samen met de buren op het bedrijventerrein, denkt de Vlaams minister van Sociale Economie.

Volgens Van Brempt zijn werkgevers er zich meer en meer van bewust dat het welzijn van hun werknemers ook hen aanbelangt. "De combinatie van werk en gezin is voor veel tweeverdieners een probleem. Financieel krijgen ze het allemaal wel geregeld, maar tijd en hulp zijn er altijd te kort. Veel werknemers verwachten dat daar ook binnen de muren van het bedrijf een antwoord op geboden wordt. Als firma's hun personeel - in het bijzonder de vrouwen - willen houden, moeten ze daar oog voor hebben."

Terug naar het overzicht met alle wijzigingen die op 1 januari 2008 worden doorgevoerd.