010108: Projecten sociale economie omkaderd en ondersteund

Projecten zoals buurtbeheer, thuishulp, fietspunten, groendiensten, klusjesdiensten en poetsdiensten die de laatste jaren her en der uit de grond gestampt zijn, krijgen vanaf 1 januari 2008 een structureel kader met het "decreet lokale diensteneconomie" van Vlaams minister van Sociale Economie Kathleen Van Brempt (sp.

bsouffreau

a).

De laatste jaren speelden ruim 120 projecten, goed voor ongeveer 800 voltijdse medewerkers, in op de noden en behoeften van hun buurt of wijk. Die projecten waren experimenten die niet in een structureel kader passen. Met het "decreet lokale diensteneconomie" komt daar verandering in en worden bestaande projecten erkend en ingepast in een structureel kader.

Het decreet moet de "uitbouw van een aanvullend dienstenaanbod dat nauw aansluit op de maatschappelijke trends en noden ondersteunen. Bovendien biedt het een maatschappelijke meerwaarde door kansengroepen in te schakelen en de principes van maatschappelijk verantwoord ondernemen worden verankerd in de diensten", zo weet Van Brempt.

In een tweede fase zullen projecten ook kunnen groeien en zullen nieuwe projecten kunnen worden opgezet. Minister Van Brempt trekt daarvoor twee miljoen euro extra uit in 2008 voor zowat 250 nieuwe jobs binnen die nieuwe initiatieven.

Terug naar het overzicht met alle wijzigingen die op 1 januari 2008 worden doorgevoerd.