Groen! wil meer overslagcapaciteit per hectare in Antwerpse haven

Volgens Groen! ligt de nieuwe uitdaging voor de Antwerpse haven in het verwerken van meer containers op dezelfde oppervlakte en niet in de ontwikkeling van extra containercapaciteit. Als voorbeeld verwijst de partij naar de havens van Rotterdam en Hamburg waar voor nieuwe projecten 30.000 TEU per hectare wordt voorgesteld. In Antwerpen bedraagt de overslagcapaciteit momenteel 18.000 TEU per hectare.

Belga

De politieke partij uit haar bezorgdheid naar aanleiding van het behaalde jaarrecord in containertrafiek van de haven. Met acht miljoen containers is die er de belangrijkste groeipool. Stemmen voor verdere expansie van bijvoorbeeld de Waaslandhaven gaan daardoor onder meer weer op.

Vlaams volksvertegenwoordiger van Groen!, Jos Stassen, zegt dat de economische meerwaarde van nieuwe containerinfrastructuur niet wordt aangetoond en verwijst daarvoor naar een studie van Ocean Shipping Consultants. Vooral de containertrafiek met bepaalde regio's zal de volgende jaren nog beduidend toenemen, maar de containerisatie van producten heeft zowat het plafond bereikt, klinkt het.

"Rekening houdend met geplande investeringen in containerkades tot 2015 en een groeiscenario onder gunstige mondiale economische omstandigheden, zal in de range Le Havre-Rotterdam 65 pct van de containercapaciteit benut zijn en er dus een overschot aan overslagcapaciteit ontstaan", zegt Stassen.

Bovendien zegt Stassen dat transshipment of zee-zeeoverslag binnen het internationale containerverkeer nog het meest van al in de lift zit. Door schaalvergroting van zeeschepen wordt het aantal aanloophavens beperkt en worden containers van het ene zeeschip naar het andere overgeladen. Logistieke dienstverlening en de economische meerwaarde voor Vlaanderen is dan heel beperkt.

"Bovendien toont de gestegen containertrafiek maar een navenante stijging van de directe en indirecte werkgelegenheid", besluit Stassen.

"In 2020 zal Antwerpen, volgens de Economische Ontwikkelingsstudie ECSA, nog steeds op het niveau van 2000 zitten."

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio