010108: Radiologen rekenen CT-scans tijdelijk door aan patiënt

De Belgische radiologen gaan vanaf januari de kosten van CT-scans tijdelijk doorrekenen aan de patiënt. De maatregel werd genomen uit protest omdat een "aangepaste verloning en terugbetaling" van de CT's op zich liet wachten.

In 2005 werd al gevraagd om een aangepaste vergoeding voor de radiologen, maar ondanks overleg was er begin december van dit jaar nog geen sluitende garantie dat er een oplossing uit de bus zou komen.

bsouffreau

Daarom besliste de Nationale Unie van Radiologen (NUR) om vanaf januari een tariefverhoging door te voeren voor vier types van CT-scans. Het gaat om de angio-CT (een scan van de bloedvaten, vaak toegepast bij onderzoek van de bloedvaten in de onderste ledematen), een coronaire CT (van het hart), een virtuele coloscopie (een doorlichting van de dikke darm om poliepen op te sporen) en een fluoro-CT (voor de begeleiding van "interventionele verstrekkingen en chronische pijnbehandeling").

Voor de eerste drie CT-scans zal de patiënt vanaf januari 41,38 euro uit eigen zak moeten betalen. Voor de fluoro-CT zullen de radiologen tussen 40 en 240 euro aanrekenen, afhankelijk van de ingreep.

In het overleg tussen artsen en ziekenfondsen is volgens dokter Lieven Van Hoe, voorzitter van de NUR, wel een oplossing gevonden. De CT-scans worden vanaf 1 januari toch nog tijdelijk doorgerekend aan de patiënten, tot wanneer de nieuwe regeling daadwerkelijk van kracht wordt.

Terug naar het overzicht met alle wijzigingen die op 1 januari 2008 worden doorgevoerd.