010108: Enkele banken verhogen tarieven

Een deel van de klanten van Fortis en Dexia betaalt vanaf 1 januari meer als ze geld afhalen bij geldautomaten van andere banken. Vooral klanten die opteren voor de goedkoopste formules, bijvoorbeeld een gewone zichtrekening met betaalkaart, krijgen kosten aangerekend.

bsouffreau

Beide banken gaan ook de tarieven voor het beheer van de zichtrekening verhogen. KBC wijzigt zijn tarieven niet, ING heeft haar nieuwe tarieven nog niet bekend gemaakt.

Sinds februari 2006 stellen de vier grootbanken en enkele kleinere instellingen hun geldautomaten open voor klanten van andere banken. Bij de lancering maakten de banken zich sterk dat de extra dienstverlening de klant niets ging kosten. Dat blijkt niet langer het geval.

Zo betalen Fortis-klanten die elders geld afhalen daar voortaan 10 cent per verrichting voor. De kosten gelden voor wie een gewone basiszichtrekening heeft. Dexia vroeg klanten nu al 10 cent voor een geldafhaling bij een andere bank. Vanaf 1 januari wordt dat 15 cent.

Klanten van Fortis en Dexia gaan ook meer betalen voor het beheer van hun zichtrekening. De banken wijzen voor hun hogere tarieven naar de verplichte invoering van de eengemaakte Europese betaalruimte (SEPA).

Bankverzekeraar KBC geeft dan weer minder snel rente op zijn zichtrekeningen. Vanaf volgend jaar moet er 2.000 euro op de rekening staan in plaats van 1.500 euro.

Voor singles die bij Fortis klant zijn is er wel goed nieuws. Zij moeten minder betalen. De bank becijferde dat ongeveer 1 miljoen klanten er beter vanaf komen.

Terug naar het overzicht met alle wijzigingen die op 1 januari 2008 worden doorgevoerd.