010108: Senioren moeten busrit niet meer registeren

Vanaf 1 januari 2008 zullen senioren hun gratis buskaart niet meer bij elke rit moeten registreren. Zij krijgen, in afwachting van vervoerbewijzen met ingebouwde chip, een nieuwe 65+-kaart zonder magneetstrook. De maatregel moet onder meer de ontwaardingstoestellen van De Lijn helpen ontlasten en de doorstroming in het voertuig verbeteren.

bsouffreau

De maatregel geldt ook voor personen met een handicap.

In december krijgen 1,2 miljoen senioren en 128.000 personen met een handicap een nieuw abonnement toegestuurd. Die vervoerbewijzen zullen geen magneetstrook meer hebben en zullen vanaf nieuwjaar niet meer moeten worden geregistreerd bij het opstappen.

Door het wegvallen van de verplichting zal het aantal ontwaardingen volgens De Lijn met 32 procent (33,5 miljoen) dalen. Op die manier worden de vijftien jaar oude toestellen, die jaarlijks 104 miljoen keer worden gebruikt, wat gespaard.

De Lijn ziet verschillende voordelen in het systeem. Zo zou het opstappen vlotter moeten verlopen. De senioren en personen met een handicap zullen ook op gelijke voet komen te staan met andere abonnees die zich niet bij elke rit moeten registreren. Bovendien gaan abonnementen zonder magneetstrip langer mee en bespaart De Lijn 24.000 euro op de abonnementen zonder magneetstrook.

Terug naar het overzicht met alle wijzigingen die op 1 januari 2008 worden doorgevoerd.