010108: Huurprijs sociale woning anders berekend

De huurprijs van sociale woningen in Vlaanderen wordt vanaf 2008 op een andere manier berekend. Het netto belastbaar inkomen van de huurder en de kwaliteit van de woning zullen vanaf dan de huurprijs bepalen. De nieuwe berekeningswijze moet de zwakste sociale huurders ten goede komen.

bsouffreau

De nieuwe berekening is een van de punten in het nieuwe kaderbesluit voor de sociale huur van Vlaams minister van Wonen Marino Keulen (Open Vld). Het huidige systeem van huurprijsberekening is weinig doorzichtig.

Keulen werkte een transparanter systeem uit dat volgens hem ook de betaalbaarheid van de sociale woningen moet garanderen. De huurprijs zal 1/55e bedragen van het gezamenlijk belastbaar inkomen van de huurder(s). Er zijn kortingen op basis van verminderde kwaliteit en het aantal kinderen ten laste.

Er worden ook nieuwe minimumprijzen ingevoerd - aangepast aan het leefloon - van 100 euro voor een studio tot 140 euro voor een woning met vier of meer slaapkamers. In het nieuwe systeem zullen heel wat sociaal zwakkere huurders daardoor wat minder huur moeten betalen, terwijl heel wat sociale huurders met hogere inkomens wellicht iets meer zullen betalen.

Terug naar het overzicht met alle wijzigingen die op 1 januari 2008 worden doorgevoerd.