Niels Albert wint zonder tegenstand in Hofstade

Niels Albert heeft woensdag in Hofstade de WB-cross voor beloften gewonnen. Albert had in Hofstade het geluk aan zijn zijde. Kort voorbij de eerste bocht na de start lag de verzamelde tegenstand al op een hoop. Een Pool die het risico niet schuwde vloog als een kamikaze voorbij onze landgenoot maar zijn snelheid lag zo hoog dat hij pardoes in de afsluiting vloog. Albert moest uitwijken en hoorde ze achter hem tegen de grond slaan. Bij de slachtoffers Philipp Walsleben en Thijs van Amerongen.

Belga

Voor de Duitser zijn de gevolgen niet min: gebroken sleutelbeen en adieu kansen in het wereldkampioenschap. De Nederlander kon uit allerlaatste positie nog vertrekken en werd na een fantastische race nog tweede. Een minuut achter Niels Albert weliswaar.

De Belgische beloftenkampioen telde na de eerste van de acht af te leggen ronden al een voorsprong van een halve minuut op een trio met Tom Meeusen, Jempy Drucker en Ondrej Bambula. Leider in de Wereldbeker Jonathan Lopez volgde nog verderop net als Boy van Poppel, Julien Taramarcaz, Vincent Baestaens, Robert Gavenda, Ramon Sinkeldam en Arnold Jeanesson. Twee ronden verder was die voorsprong al meer dan verdubbeld: 1 minuut en 10 seconden. Albert kon het van dan af op zijn gemak doen.

Meeusen was na een lekke band ondertussen al teruggezakt net als Bambula en Drucker en zou nooit meer dichter komen. Van Poppel reed een tijdje in tweede positie maar vermits hij pas aan zijn tweede cross van het seizoen toe was, zakte hij daarna weg. Zijn plaats op rang twee werd ingenomen door Paul Voss. Ondertussen was Van Amerongen voorbij Van Poppel al opgerukt naar de derde plaats. De Nederlandse kampioen nam daar geen vrede mee en reed ook tot bij de Duitser Vos om die in de slotronde nog ter plaatse te laten en de dichtste ereplaats te veroveren. Voss was de derde man op het podium. Andere Belgen dan Albert kwamen in de toptien niet voor. Meeusen werd voor Baestaens elfde en Jan Van Dael en Joeri Adams werden dertiende en zestiende. Vooral voor deze laatste twee was dat een goede zaak want als lid van de Belgische B-ploeg waren ze helemaal uit de achtergrond moeten terugkeren.

"Ik weet niet of ze me zonder die valpartij hadden kunnen kloppen", vertelde Albert na zijn tiende overwinning van het seizoen. "Het is verdomd spijtig voor Philipp Walsleben. Hij mag het WK vergeten. Niet dat ik hem als een concurrent beschouwde. Maar zonder die pech hadden we misschien met twee van Palmans-Cras op het podium kunnen staan in Treviso. Feit is dat er na die valpartij geen tegenstand meer overbleef. Meer dan een trainingsrit werd het voor mij dus niet. Een trainingsrit in het vooruitzicht van het BK dat ik op dit parcours bij de elites rijd? Ach, over tien dagen kan het circuit er helemaal anders uitzien. Ik kijk nu uit naar de wedstrijd in Loenhout die ik vorig jaar gewonnen heb. Ik heb een kalme periode achter de rug en heb de voorbije twee dagen na Laarne nog zwaar getraind. Vrijdag moet ik over mijn beste krachten beschikken. Om opnieuw te winnen? Dat weet ik niet. In de grote crossen start ik altijd met de ambitie om minstens vijfde te eindigen. Al wat beter is, beschouw ik als een succes."

Niels Albert werd in Hofstade meteen ook leider in de Wereldbeker. Hij heeft een voorsprong van acht punten op de vroegere leider Jonathan Lopez. "Niet dat de eindzege me interesseert", aldus de Brabander. "Wat voor mij telt, is dat ik punten genoeg kan verzamelen om op de eerste startrij te staan in het WK in Treviso. Als ik daar na de wedstrijd in Liévin al zeker van ben, overweeg ik zelfs om in Hoogerheide bij de elite te starten omdat ik op 1 januari toch prof word."

Dat laatste idee kon Albert meteen laten vallen. "Onmogelijk volgens de reglementen van de UCI", aldus bondscoach Rudy De Bie. "Als er een wedstrijd voor beloften is, moet Niels bij de beloften rijden."