Marine vervangt onderzeeboot PAP door Seafox

De Belgische marine heeft de PAP (Poisson Automatic Propulsion), een kleine gele telegeleide onderzeeboot, uit dienst genomen en vervangen door de modernere Seafox. Dat is woensdag vernomen uit militaire bron.

Belga

De Belgische tripartite mijnenjager (CMT) M923 Narcis keerde zaterdag terug naar de haven van Zeebrugge, na een mijnenjachtopdracht voor de Belgisch-Nederlandse kust. Vier door vissersschepen gemelde contacten werden tot ontploffing gebracht. De Narcis was de enige van zes CMT's die nog uitgerust was met de PAP.

De PAP identificeert sonarcontacten door middel van een videocamera en legt indien nodig een explosief neer naast het doelwit. De Narcis had de eer om voor de laatste keer de "oude" apparatuur operationeel te gebruiken. Het laatste contact, een Duitse mijn uit de Tweede Wereldoorlog met een equivalent van 900 kilogram TNT, zorgde volgens de marine voor een waardig afscheid van een waardevol wapensysteem.

Zijn opvolger, de Seafox, is een veel lichter zesmotorig identificatievoertuigje (met een gewicht van 40 kilogram tegenover 650 kilogram voor de PAP) en is bovendien op alle dieptes inzetbaar. Wel wordt hij vernield bij de vernietiging van een mijn. Het uit dienst nemen van de PAP, die dertig jaar lang gebruikt werd, kadert in het BeNeCUP-project (de modernisering van de Belgische en Nederlandse CMT's).