Gewonden bij instorting van gebouw in centrum Antwerpen - update

In het centrum van Antwerpen, op de Schoenmarkt, is woensdagochtend omstreeks 8.00 uur een pand in renovatie ingestort. Daarbij raakten drie personen zwaargewond.

Belga

BR>

De derde persoon werd iets na 10.00 uur levend vanonder de brokstukken van een ingestort pand in het centrum van Antwerpen gehaald. Dat bevestigt de brandweer van Antwerpen. De man kon worden gelokaliseerd door de beltoon van zijn gsm te volgen.

Ongeveer twee uur zat de persoon gekneld onder een zwaar bouwprofiel. Hij zou volgens de brandweer zeer ernstig gewond zijn en werd in allerijl naar het ziekenhuis afgevoerd. Eerder werden al twee andere mensen zwaargewond naar het ziekenhuis afgevoerd. Zij raakten eveneens bedolven onder het puin, maar konden sneller worden bevrijd.

Het incident gebeurde rond 8.00 uur. In het oude gebouw aan de Schoenmarkt, net over de KBC-toren, werden renovatiewerken uitgevoerd toen plots één van de nieuwe bouwconstructies het begaf.

"Daardoor zijn van de achterbouw de eerste verdieping en het dak integraal naar beneden gestort", zegt een woordvoerder van de brandweer ter plaatse. "De gevel is blijven rechtstaan, waardoor er geen gevaar is of was voor voorbijgangers."

De zoekactie naar de derde vermiste persoon verliep bijzonder moeizaam, getuigt de Antwerpse brandweer. Doordat de gevel nog rechtstond was het gebouw moeilijk bereikbaar. "We hebben het slachtoffer uiteindelijk gevonden door naar zijn gsm-toestel te bellen en zo het geluidsignaal te volgen."

Bij de reddingsoperatie werd ook een snuffelhond van de politie ingezet.

De loodgieter die bijna twee uur onder het puin van een ingestort winkelpand in het centrum van Antwerpen heeft gelegen, verkeert omstreeks 16 uur nog steeds in levensgevaar. Dat werd vernomen bij de lokale politie van Antwerpen. Het gaat om een jongeman van 22 jaar uit Boom, bij Antwerpen.

Nog twee andere slachtoffers, een 42-jarige man uit Kortrijk en een 19-jarige jongeman uit Harelbeke, raakten gewond bij de instorting. Zij konden eerder vanonder het puin gehaald worden en hun verwondingen vallen volgens de politie al bij al nog mee. Het duo was in het gebouw aan het werk in opdracht van de aannemer van de renovatiewerken.

Wat de instorting woensdagochtend veroorzaakt heeft, wordt volgens de politie nog verder onderzocht. Vast staat dat de balken van een nieuwe steunconstructie het begaven, waardoor de eerste verdieping en het dak van de achterbouw op de Schoenmarkt instortten.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio