Rusland lanceert drie Glonass navigatiesatellieten

Rusland heeft dinsdag drie kunstmanen voor zijn satellietnavigatiesysteem Glonass gelanceerd, zo heeft een woordvoerder van de raketstrijdkrachten volgens het onafhankelijke Russische persbureau Interfax bekendgemaakt.

Belga

De lancering gebeurde in principe om 20.32 uur Belgische tijd, met een Proton-M draagraket van Kroenitsjev van op de basis Bajkonoer in Kazachstan. De Proton beschikte over de baaninjector Block-DM. Glonass is de Russische tegenhanger van het Amerikaanse gps satellietnavigatiesysteem en bestaat uit 24 satellieten. De drie dinsdag gelanceerde Glonass-M voegen zich bij zestien andere die reeds in de ruimte zijn.

Het door het Russische leger in de jaren tachtig op de rails gezette Glonass-systeem was wat aan het verouderen. Het Kremlin heeft beslist dat een moderniseringsoperatie, die tegen 2012 rond moest zijn, diende versneld te worden. Eind volgend jaar moet het systeem helemaal operationeel zijn.

Zo lanceerde een Proton eind oktober ook al drie nieuwe telgen voor de Glonass-familie. Het lanceerverbod voor de zware draagraket was toen juist opgeheven nadat in september een Proton met een Japanse telecomsatelliet was gecrasht. Door de giftige raketbrandstof die de Proton slokt, sowieso al een bron van wrijving tussen Moskou en Astana, raakten de gemoederen tussen beide landen door het ongeval nog wat meer verhit.

Het federale Russische budget voorzag dit jaar 380 miljoen dollar voor Glonass, zo meldde het Russische staatspersbureau Ria Novosti eerder dit jaar.