Steenkool blijft voorlopig China's voornaamste energiebron

China wil zich inzetten om de opwarming van de aarde tegen te gaan, maar het land zal nog vele jaren afhankelijk blijven van steenkool. Dat stelt de Chinese regering woensdag in haar eerste witboek over het energiebeleid.

Belga

"Ons doel is de ecologische afbraak in te perken en de uitstoot van met name de meest vervuilende stoffen te verminderen teneinde zichtbare resultaten te verkrijgen in de strijd tegen broeikasgassen", aldus de tekst.

"China gaat meer belang hechten aan schone energie", zo vervolgt het document.

China is samen met de VS de grootste vervuiler van de planeet. Dit heeft te maken met de sterke groei - meer dan 10 procent per jaar - van de Chinese economie.

China haalt 70 procent van zijn energie uit steenkool. Dit zal voorlopig ook de voornaamste brandstof blijven, al zal het aandeel van kernenergie en waterkracht stijgen."De energiestructuur, met steenkool als voornaamste bron, zal nog lange tijd ongewijzigd blijven", zo wordt in het witboek gewaarschuwd. Wel zal worden geprobeerd de CO2-uitstoot van de steenkoolcentrales via technologische oplossingen te beperken. China is inmiddels ook de op een na grootste importeur van aardolie ter wereld (na de VS).

Maar toch stelt het witboek dat China in het verleden, het heden en de toekomst "geen bedreiging vormt voor de energiezekerheid wereldwijd".