Dewael belooft centrum voor kinderen van asielzoekers

De interimregering richt een apart gezinscentrum op voor uitgewezen families met kinderen. Dat belooft minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael in een reactie op de kerstboodschap van kardinaal Godfried Danneels.

Belga

"Zijn kinderen op hun plaats in gesloten centra? Nee. Hun biotoop is elders." Met die woorden vroeg kardinaal Danneels aandacht voor de opgesloten asielkinderen in ons land. Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael reageerde prompt met de mededeling dat er een aangepast terugkeercentrum komt voor gezinnen met kinderen.

"Ik houd vast aan de oranje-blauwe deelakkoorden uit Hertoginnedal, waarin een apart centrum voor families expliciet is opgenomen", zegt hij.

De komende weken stelt de interimregering haar begroting op en zoekt Dewael naar geld om het centrum uit de grond te stampen. Het gaat om een totaal nieuw, nog te bouwen centrum, dat specifiek toegespitst zal zijn op de noden en wensen van gezinnen met kinderen. Uit een recent rapport van onderzoeksbureau Sum Research kwam het familiecentrum naar voor als een van de alternatieven. "Het centrum mag in niets lijken op de huidige, gesloten centra", zegt de minister.

Toch worden de bouwplannen van de interimregering bij organisaties die asielzoekers steunen lauw onthaald. "Dewael moet het oranje-blauwe akkoord over het asielbeleid volledig lezen. Daarin staat dat er gezocht moet worden naar alternatieven en dat een terugkeercentrum pas een allerlaatste optie mag zijn", zegt Pieter Degryse van Vluchtelingenwerk.

"Een familiaal centrum blijft een gesloten centrum. Zo'n centrum is voor Vluchtelingenwerk dus niet het alternatief. Het blijft gaan om vrijheidsberoving, wat altijd nefast is voor een kind."