Oppositiepartijen pleiten voor afschaffing gezinsbelasting

De Hamse oppositiepartijen sp.a, Spirit en Groen! pleitten tijdens de gemeenteraad voor de afschaffing van de gezinsbelasting als compensatie voor de invoering van de saneringsbijdrage. De CD&V-Open Vld-meerderheid wil geen financiële risico’s.

“De bevolking betaalt vanaf 2008 de gemeentelijke bijdrage voor de watersanering zelf met een hogere waterfactuur tot gevolg”, legt Geert Van Goethem (sp.a) uit. “Om die stijgende kosten te compenseren pleiten sp.a, Spirit en Groen! voor een compensatie door de afschaffing van de gezinsbelasting.”

De oppositie, en vooral Groen!, vindt het een goed principe om inwoners te laten betalen voor de watersanering. Dat stimuleert zuinig gebruik van drinkwater. “Tot nu werd de saneringsbijdrage van 0,30 euro per kubieke meter door de gemeente betaald. Maar na de stijging van de saneringsbijdrage naar 0,85 euro per kubieke meter moeten de inwoners die zelf betalen.”

Volgens Van Goethem beweerde de meerderheid de koopkracht van de gezinnen te vergroten door de gezinsbelasting te halveren van 80 naar 40 euro. “Met de watersaneringsbijdrage gaat de koopkracht achteruit. Daarom stellen wij voor om de gezinsbelasting van 40 euro af te schaffen. Dat is mogelijk zonder de gemeentelijke financiën in gevaar te brengen.”

“De financiële situatie van de gemeente is gezond”, bevestigt schepen van Financiën Frans Van Gaeveren (Open Vld). “Ook wij vinden dat de fiscale druk te hoog is. Wij gaan er werk van maken om inzake belastingen te eindigen in de middenmoot. Als de Vlaamse regering, zoals beloofd, bijspringt komt er versneld een gezins- en bedrijfsvriendelijke fiscaliteit.”

Het voorstel van de oppositie om nu de gezinsbelasting af te schaffen haalde het niet.

WO

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio