Tientallen karpers sterven op kerstdag

Chapeau! Zelfs op kerstdag probeerden twintig manschappen van de brandweerkorpsen van Brasschaat en Schoten ruim drie uur zoveel mogelijk karpers in het antitankkanaal te redden. De oorzaak van de massale vissterfte is nog onbekend. Ze is ook nog niet volledig weggenomen, want het dikke ijs verhinderde die klus.

Een wandelaar verwittigde dinsdag rond 11u de politie: op de antitankgracht tussen Brasschaat-centrum en Maria-ter-Heide dreven massaal dode vissen. De brandweer Brasschaat trok zelfs op de feestdag naar de Bredabaan. “Het ging om tientallen karpers, vele 50 tot 70 centimeter lang”, weet commandant Koen Vanderzwalm. “Ze lagen dood in het ontdooide deel van het antitankkanaal, maar ook net onder het ijs in het bevroren deel.”

De collega’s van Schoten werden in bijstand geroepen. “Bedoeling was om met hun boot het ijs aan stukken te varen. Dat lukte maar gedeeltelijk, want op sommige plaatsen was het ijs 4 à 5 centimeter dik”, zegt Vanderzwalm. “We hebben tientallen dode karpers van het water geschept. Ook hebben we water opgepompt en opnieuw uitgesproeid in een poging om in het water meer zuurstof te produceren. Maar we zullen moeten wachten op de dooi. Misschien kunnen we over enkele dagen al meer doen.” De oorzaak van de vissterfte is nog onbekend. “Normaal liggen vissen in de winter stil op de bodem. Misschien zit er nu te veel vuil in het water.”

Christophe MATTHIJSSENS

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio