Lier komt beloftes niet na

Het stadsbestuur stelde vorige week het budget voor 2008 voor. Daarin plant de meerderheid voor 28 miljoen aan investeringen. Maar welke waarde moet je aan zo’n gemeentebegroting hechten. Van de tien belangrijkste investeringen die het stadsbestuur voor dit jaar had gepland, werden er amper twee uitgevoerd.

Bijgevoegd lijstje stond vorig jaar in onze krant. Enkel de aankoop van een brandweerwagen werd daarvan daadwerkelijk gerealiseerd. Met de bouw van een groetruimte werd in het najaar gestart, maar ze zal pas in 2008 in gebruik worden genomen. Aan de renovatie van de Sint-Gummaruskerk werd weliswaar voortgewerkt, maar die van de Heilig Hartkerk moet nog beginnen.

Burgemeester Marleen Vanderpoorten (Open Vld) heeft voor nagenoeg alles wat niet gerealiseerd werd een uitleg klaar. “Zo hadden we dit jaar met de Gudrunsite wél een nieuw stadsmagazijn, maar toen kwam plots het gebouw van Iveka vrij. Daarom hebben we het pand van Gudrun verkocht en beschikken we pas volgend jaar daadwerkelijk over een nieuw stadsmagazijn.”

“Dat we nog altijd niet begonnen zijn aan de heraanleg van de Grote Markt, komt dan weer doordat het moeilijk was om bepaalde knopen door te hakken. Ook nu nog. Zo zullen we op het schepencollege van begin januari de adviezen van de adviesraden bespreken en afspreken hoe het dan voort moet. De vraag zal zijn of we het over één plan eens kunnen worden. Misschien moeten we de bevolking wel uit twee plannen laten kiezen. De heraanleg moet alleszins in het najaar van 2008 kunnen starten”, stelt Vanderpoorten.

Dat andere investeringen niet werden uitgevoerd wijt Vanderpoorten aan de coalitiewissel. “De begroting werd door de vorige coalitie opgesteld en de nieuwe bewindsploeg heeft die overgenomen. Bovendien hebben de nieuwe schepenen zich eerst moeten inwerken vooraleer ze aan hun dossiers konden beginnen.”

Die uitleg voldoet niet voor Jan Mortelmans (Vlaams Belang). “Het Lierse stadsbestuur realiseert al jaren maar hooguit de helft van de geplande investeringen. De redenen? Geen krachtdadig bestuur, de wil ontbreekt, er wordt niet gewerkt en enkele schepenen zitten er maar bij om de hoop te vergroten. Nochtans waren de middelen er de voorbije jaren.”

Chris VAN ROMPAEY

Top tien investeringen (in euro) beloofd voor 2007

Uitgevoerd ?

Nieuw stadsmagazijn:- 3.500.000 Nee

Aanleg Grote Markt: 3.000.000 Nee

Renovatie Sint-Gummarus- en H. Hartkerk: 1.570.000 Nee

Heraanleg Sander de Vosstraat: 1.300.000 Nee

Groetruimte kerkhof: 850.000 Bezig

Renovatie CC Vredeberg: 720.000 Nee

Renovatie Den Bril: 600.000 Nee

Fietspad Lier-Kessel: 400.000 Nee

Aankoop brandweerwagen: 380.000 Ja

Fietspad Lintsesteenweg: 375.000 NeeMEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio