Meerhoutse bordspelers imponeren

Marc Mertens (36) uit ­Meerhout mag zich een jaar lang Belgisch kam­pioen bordspelen noemen. De Meerhoutse gezelschapsspellenclub 3Promille groeit stilaan uit tot het FC Barcelona van de bordspelen. De vereniging leverde de afgelopen vijf jaar al drie Belgische kampioenen af.

BR> De Meerhoutse vereniging 3Promille ontwikkelt een heuse kampioenen­status. Danny Peeters kroonde zich in 2003 als eerste Vlaming die het Belgische kam­pioenschap won. Twee jaar later was het de beurt aan Geert Pals. Dit jaar had Marc Mertens de zenuwen en de pionnen het best onder controle.

”Toch trainen wij hier niet speciaal voor. Wij vormen een vriendenkliek die om de twee weken samen bordspelen speelt. Achteraf maken we analyses en bespreken we strategieën. Ik doe soms opzoekwerk op websites die tips geven over bepaalde spellen”, blijft de kersverse kampioen bescheiden.

Puerto Rico

De spellen van de bordspelenclubs zijn strategischer dan de gewone gezelschapsspelletjes uit het commerciële circuit. ”Al valt me op dat ook deze spellen steeds makkelijker te vinden zijn. Tijdens het kampioenschap mag je vier spellen kiezen uit een voorraad van tien. Daarmee moet je vier ronden spelen”, licht Marc een tip van de sluier. ”Ik koos Kolonisten van ­Catan, Puerto Rico, Yspahan en Can’t Stop. Het is belangrijk om spellen te kiezen die je goed onder de knie hebt.”

De finale van het Belgische kampioenschap vindt traditioneel plaats in de Brusselse gemeente Koekelberg. Dit jaar lokte het tornooi 150 spelers. Die hadden zich van een finaleplaats verzekerd na negen voorrondes in de verschillende Belgische provincies.

De strijd was spannend. Marc won alle vier zijn rondes. ”Twee tegenstanders slaagden daar eveneens in, maar ik won op punten”, besluit de kampioen met een boksterm.

3Promille kwam ook naar huis met individuele titels voor Dirk Liekens (Paniek in de wei) en Gunther Stas (Himalaya).

3Promille nodigt liefhebbers met zin in een avond gezelschapsspellen uit om mee te spelen. Dit kan iedere veertien dagen op woensdagavond in de nieuwe cafetaria van tennisclub De Nethe langs de Bevrijdingslaan in Meerhout.

Willy VAN DEN BERGH

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio