“Met z’n drieën onder de boom”

Geen kerstfeest voor de verpleegsters en vroedvrouwen op de kraamafdelingen van de Kempense ziekenhuizen. Zij waren druk in de weer om kerstkindjes ter wereld te brengen. Félien Geys is er zo eentje.

Het was een heuse nek-aan-nekrace in de strijd om het eerste Kempense kerstkindje. In een uur tijd werden er drie geboren. De eerste werd ter wereld gezet in Herentals. Daarna volgden er twee in het Sint-Jozefziekenhuis in Turnhout.

De twee eerste moderne Maria’s zagen een interview na de zware arbeid niet zitten. Maar Joke Vermonden voelt zich al heel fit. Zij is om 8u bevallen van Félien Geys, het derde Kempens kerstkindje van het jaar. “Het voelt heel vertrouwd”, zegt de kersverse moeder. “Onze dochter is er precies altijd al geweest.”

De dag ervoor waren mama Joke en papa Glenn nog kerst aan het vieren. “We hebben nog heel goed gegeten”, vertelt Joke. “Om 1.30u lagen we in bed en om 2.30u ben ik van de pijn wakker geworden.”

Maar de bevalling is zonder problemen verlopen. “Na vier uur puffen werd hun kindje geboren”, vertelt vroedvrouw Els, voor de gelegenheid met kerstmuts op. “Voor een eerste bevalling ging het uitzonderlijk goed.”

Slabbetje

Het geslacht was nog een verrassing. “We wisten niet wat het ging worden. Al een geluk dat we een meisjesnaam hadden, want dat heeft lang geduurd”, vertelt Joke lachend. Ze zijn terecht trots op hun eerste spruit: “Ik ben al heel blij dat ze een fatsoenlijke neus heeft en mooie ogen.”

Maar het koppel was wel op een kerstkindje voorbereid. “Ik was voor vandaag uitgerekend”, zegt de jonge mama. ­Félien heeft dan ook een aangepast slabbetje aan, met een kerstboom op. “Dat heeft ze vanmorgen van de grootouders gekregen.”

Het kers(t)verse gezinnetje mag vandaag al naar huis. “Onze vroedvrouw komt straks thuis nog eens kijken”, vertelt Joke. “De maxicosy staat klaar. Wij liggen straks met z’n drieën onder de kerstboom.”

Marian MICHIELSEN,

Bart LAMERS

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio