Jongemannen schieten uit verveling op Chiroleidster

Een negentienjarige bestuurder uit Meerhout schoot maandag om 16.30u op een groepje ­Chiroleden op de Lichtaartsebaan in ­Kasterlee. Hij raakte een van de leidsters net boven haar oog. De politie pakte de dader en zijn drie trawanten op.

“Maandag stond het kerstfeest op het programma”, vertelt Jan ­Pelgroms van Chiro-Kasterlee. “Naar jaarlijkse gewoonte wordt dan voor de oudsten een gemengd dorpsspel ge­organiseerd. Tijdens het spel werd vanuit een auto op een groep jongeren geschoten. Een leidster kreeg een projectiel net boven haar oog. Ze hield er een kleine wonde aan over.”

“Volgens onze leden leek het wapen op een speelgoedgeweer. De wonde werd ontsmet en het spel ging verder”, zegt ­Pelgroms. “Hoewel de gevolgen beperkt bleven, zijn we toch naar de politie gestapt. Dit had ook anders kunnen aflopen.”

Voortgaande op getuigenissen wist de politie vrij snel resultaat te boeken. De speurders konden de auto in de loop van de avond lokaliseren. De bestuurder bleek een negentien­jarige uit de omgeving van Meerhout. Zijn drie passagiers waren jongeren tussen negentien en 22 jaar uit ­Kasterlee. De politie spoorde hen een voor een op.

Luchtbuks

Tijdens het verhoor gingen de jongemannen over tot bekentenissen. Ze vertelden dat ze handelden uit verveling en drang naar sensatie. De vier verklaarden aanvankelijk dat ze in het wilde weg schoten zonder op personen te richten. Naar eigen zeggen bezondigden ze zich aan gelijkaardige feiten in Gierle (Lille), maar daar diende niemand een klacht in.

Het parket tilt zwaar aan de feiten omdat anders dan oorspronkelijk gemeld, de dader bewust bewegende doelen viseerde. Hij kreeg hulp van een van de passagiers, die de luchtbuks herlaadde en aangaf. De twee anderen lieten gewoon begaan.

Volgens het parket heeft het slachtoffer veel geluk gehad. Haar oog werd op een centimeter na gemist. De vier kregen een stevige uitbrander van het parket en mochten daarna gaan. Maar daarmee is voor hen de kous niet af. Ze moeten zich later voor de rechtbank verantwoorden wegens opzettelijke slagen en verwondingen.

Alex KESTENS

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio