Belgisch bedrijf redt Congolese spoorwegen

Het Belgische bedrijf Vecturis gaat de Congolese spoorwegmaatschappij SNCC uit het slop helpen. Vecturis kwam als winnaar uit de openbare aanbesteding en moet ervoor zorgen dat de Congolese spoorwegen weldra in privéhanden kunnen overgaan. Dat heeft Eric Peiffer, topman van Vecturis, maandag bekendgemaakt.

Belga

"We hebben ingetekend op de openbare aanbesteding en kwamen er als beste uit met ons technisch en ons financieel aanbod", zegt Peiffer. Ook Systra, een dochteronderneming van de Franse spoorwegmaatschappij, was in de running. Het contract is twee jaar geldig en kan daarna worden verlengd. Over het bedrag is niets bekend.

"Onze opdracht is de Congolese spoorwegen te redden, het beheer te verbeteren en de privatisering voor te bereiden", zegt Peiffer. SNCC krijgt steun van de Wereldbank om de nationale spoorwegen weer vlot te trekken.

Het spoorwegnetwerk in Congo is verouderd en verkeert in bijzonder slechte staat. In principe is er 3.641 kilometer spoor beschikbaar, maar de oorlogen - van 1996 tot 1997 en van 1998 tot 2003 - hebben ervoor gezorgd dat het treinverkeer sterk is afgekalfd. Vecturis is een Belgisch bedrijf, maar houdt zich voornamelijk bezig met het spoorverkeer in Afrika.