Spoorstaking "treft vooral provincies Oost- en West-Vlaanderen"

De staking van de onafhankelijke spoorvakbond OVS treft vooral de provincies Oost- en West-Vlaanderen. Een gedetailleerd overzicht van de hinder door de staking van maandag is evenwel nog niet beschikbaar. Dat meldt spoorbeheerder Infrabel. Om 14 uur ging de actie van OVS van start.

Belga

"Vooral rond Gent, Brugge, Dendermonde en Kortrijk is de hinder door de staking voelbaar", aldus woordvoerster Sophie Van Haele van Infrabel. "De hinder rond Antwerpen valt al bij al goed mee." In Limburg zou de staking niet veel gevolgen hebben.

Ook bij de OVS is de omvang van de vakbondsactie nog niet gekend, aldus voorzitter Luc Pauwels. Rond 17 uur zullen de gevolgen van de spoorstaking wel duidelijk zijn, luidt het. "Tussen 15u en 17u gaat de nieuwe ploeg van start. De ochtendploeg stopt momenteel met werken", aldus Pauwels. Daardoor zullen de gevolgen voor de avondspits pas rond 17 uur bekend zijn, als geweten is hoeveel werknemers van de "avondploeg" gehoor geven aan de stakingsoproep.

Volgens de OVS zijn door de staking onder meer treinen op de lijnen Welkenraedt-Oostende en Welkenraedt-Antwerpen afgeschaft. Ook rond Hasselt zou het spoorverkeer verstoord zijn, aldus Pauwels. In Wallonië is er volgens Infrabel vooral hinder in de buurt van Luik en Aath. Het gaat om de verbindingen Welkenraedt-Spa, Luik-Verviers, Aath-Geraardsbergen. Ook op de lijn Brussel-Charleroi is de staking voelbaar.

OVS voert actie tegen de nieuwe dienstregeling die sinds december van kracht is. Die is volgens de onafhankelijke vakbond voor verbetering vatbaar. OVS pleit ook voor een loonsverhoging en de aanwerving van nieuwe treinbestuurders.