Belgische toeristen goed voor helft overnachtingen in eigen land

Meer dan de helft van alle toeristische overnachtingen in België zijn overnachtingen van Belgische toeristen in eigen land. Driekwart van die zogeheten binnenlandse overnachtingen vindt plaats in Vlaanderen. Dat blijkt uit de publicatie "Toerisme in cijfers 2006" van Toerisme Vlaanderen.

Belga

In België werden vorig jaar 35,1 miljoen toeristische overnachtingen geregistreerd, een stijging met 2,4 procent tegenover 2005 en meteen een record. Achttien miljoen daarvan, of 52 procent, waren overnachtingen van Belgische toeristen in eigen land. Vlaanderen telde 13,9 miljoen binnenlandse overnachtingen, wat betekent dat driekwart van alle binnenlandse overnachtingen in België plaatsvonden in Vlaanderen.

Zowel in het Vlaams als in het Waals gewest waren er meer binnenlandse overnachtingen dan buitenlandse. In Vlaanderen bedroeg het aandeel van de binnenlandse overnachtingen zelfs 59 procent. In Brussel bleef dat aandeel met 13 pct heel beperkt, al kent de hoofdstad al jaren een sterke stijging van de binnenlandse markt, aldus Toerisme Vlaanderen. Zo was er in 2006 een stijging met bijna een vijfde tegenover 2005, tot ruim 630.000 binnenlandse overnachtingen.

Er werden vorig jaar ook 16,8 miljoen overnachtingen van buitenlanders geregistreerd in België. In deze markt had Vlaanderen een aandeel van 57 pct, goed voor 9,5 miljoen buitenlandse overnachtingen. Wallonië had slechts een aandeel van 20 pct. Een buitenlander verbleef gemiddeld 2,6 nachten in het Vlaams gewest.

Nederlanders waren goed voor 32 procent van alle buitenlandse overnachtingen. Ze zijn het nummer één in de drie gewesten en in Wallonië goed voor liefst 55 procent van de buitenlandse overnachtingen.

Toeristen uit Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië waren telkens goed voor 13 procent van de buitenlandse overnachtingen in België, op plaats vijf volgden de Amerikanen met 4 procent.