Driekwart tsunami-geld is intussen uitgegeven

Van de bijna 48 miljoen die drie jaar geleden werd ingezameld in het kader van de actie Tsunami 12-12 is intussen 37 miljoen euro of 77 pct effectief besteed. Dat blijkt uit cijfers van het Belgische consortium van hulporganisaties.

Belga

Op 26 december zal het drie jaar geleden zijn dat grote delen van Azië werden overspoeld door een vloedgolf of tsunami. Daarbij vielen honderdduizenden slachtoffers. Miljoenen mensen werden afhankelijk van hulpverlening.

In ons land bundelden verschillende hulporganisaties hun krachten onder de noemer Tsunami 12-12. Uit cijfers blijkt dat driekwart van de beschikbare middelen intussen is besteed. Tsunami 12-12 beschikte over 47,7 miljoen euro. Daarvan is intussen 37 miljoen euro besteed.

De meeste hulporganisaties ronden hun tsunami-programma's in 2008 af. In 2010 zouden de laatste hulpprogramma's moeten afgerond worden.

Volgens Erik Todts van Tsunami 12-12 gaat meer dan 80 pct van het geld naar de slachtoffers van de ramp. De rest van het geld wordt gebruikt als werkingskosten.

De cijfers zijn terug te vinden op www.1212.be.