Vier jaar cel voor overval op diamantkoerier

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Yagil L. maandag bij verstek veroordeeld tot vier jaar cel, een jaar minder dan gevorderd was. De man had vier geleden een koerier overvallen en hem voor 517.000 dollar aan diamanten afhandig gemaakt. De beklaagde beweert dat hij de overval in opdracht van iemand anders had uitgevoerd.

Belga

Een zekere Jacob belde op 5 november 2003 naar diamantfirma Supergems met de vraag of hij een partij diamanten kon bekijken. Een koerier ging met de steentjes naar een kantoor aan de Hoveniersstraat in Antwerpen, waar hij door een oude man werd opgewacht. Toen hij de diamanten tevoorschijn wilde halen, werd de koerier door twee gemaskerde mannen overvallen. Ze bonden hem vast op een stoel, waarna het drietal verdween met de steentjes. De koerier kon zich losmaken en verwittigde de politie.

Uit het onderzoek bleek dat de overval goed werd voorbereid. Het telefoonnummer van 'Jacob' was nog maar een maand eerder in gebruik genomen en werd kort voor de feiten al weer gedeactiveerd. Het kantoor aan de Hoveniersstraat was twee weken voor de overval gehuurd en via het contract belandden de speurders bij Yagil L.

De beklaagde werd herkend door het slachtoffer en door de verhuurder van het kantoor. Op het plaatsdelict werden bovendien zijn vingerafdrukken aangetroffen. De politie verhoorde Yagil L. in Duitsland, waar hij een gevangenisstraf van 12 jaar uitzit voor een moordpoging. Hij bekende de feiten, maar beweerde dat hij de overval onder druk van iemand anders had uitgevoerd. Die persoon hield hem verantwoordelijk voor een zwaar financieel verlies. De beklaagde werd in december vorig jaar al voor gelijkaardige feiten veroordeeld. Yagil L. moet verschillende burgerlijke partijen, waaronder Supergems, schadevergoedingen van in totaal ruim 520.000 euro betalen.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio