Verdachten inbraak in Diamantmuseum vrijgesproken

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Konstantin P. en Dragan R. maandag vrijgesproken voor de diefstal van 1,4 miljoen euro aan juwelen uit het Diamantmuseum in 2003. Het openbaar ministerie had vijf jaar cel gevorderd, maar de rechtbank vond hun betrokkenheid bij de feiten niet bewezen.

Belga

Op 30 november 2003 werden in het Diamantmuseum twee vitrinekasten aan diggelen geslagen en gingen onbekenden aan de haal met peperdure sieraden uit de art-decotentoonstelling, die in bruikleen waren gegeven. De daders konden via de nooduitgang ontkomen. De kraak werd door bezoekers ontdekt.

Op beelden van de bewakingscamera was te zien hoe een vrouw die dag als een van de eerste bezoekers was binnen gegaan en hoe ze op de twee verdieping de nooduitgang blokkeerde met een lederen riempje. Nadat ze was weg gegaan, kwamen langs de nooduitgang twee mannen binnen die met een voorhamer de vitrinekasten insloegen en de juwelen weg gristen.

Op bewakingsbeelden van de dag voordien was een man te zien die op Dragan R. leek en die schijnbaar een voorverkenning maakte. De rechtbank stelde echter dat zijn betrokkenheid daarmee nog niet bewezen was. Hij werd dan ook vrijgesproken.

Tijdens een huiszoeking in zijn flat in Anderlecht werd Konstantin P. aangetroffen. Op het lederen riempje werden sporen van zijn dna gevonden. De man ontkende dat hij ook maar iets met de feiten te maken had. Zijn advocaat voerde aan dat hij op het ogenblik van de diefstal in Servië verbleef, waar hij getuige was op een huwelijk. Ook de rechtbank had zo zijn twijfels en stelde dat de dna-sporen alleen maar bewezen dat hij in contact was gekomen met het riempje, maar niet dat hij betrokken was bij de kraak. Ook Konstantin P. werd vrijgesproken.

De Provincie Antwerpen had zich, als eigenaar van het Diamantmuseum, burgerlijke partij gesteld en eiste een schadevergoeding van 1.393.610 euro, het bedrag dat ze intussen betaald heeft aan de eigenaars van de gestolen sieraden. De rechtbank moest zich echter onbevoegd verklaren, gelet op de vrijspraak van de twee beklaagden.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio