Aantal wapenlicenties wordt onderschat

Uit een onderzoek van de Waalse Groupe de recherche et d'information sur la paix et la sécurité (Grip) blijkt dat het aantal wapenexportvergunningen die in ons land uitreikt, onderschat wordt. Dat schrijft La Libre Belgique maandag, nadat het een rapport van het onderzoeksinstituut heeft kunnen inkijken.

Belga

Volgens het rapport, het eerste sinds de regionalisering van de bevoegdheid in 2003, ligt het totaal aantal exportvergunningen uit een Europees rapport 15 procent lager dan die van heel België. Zo zou het Waals gewest voor 233 miljoen euro effectieve leveringen hebben gerealiseerd via haar wapenindustrie in 2006, terwijl het jongste Europese rapport het heeft over 205 miljoen euro voor het hele land.

Het totaal aantal wapenexportvergunningen ligt 15 procent lager dan de optelsom van de vier verschillende bevoegde entiteiten. Het gaat om de drie gewesten en het federale niveau dat nog de verkoop doet van wapens voor de federale politie en het leger in het buitenland.

Volgens Luc Mampaey, een van de auteurs van het rapport, bestaat er een probleem met de methodologie en verschilt de manier waarop de vier verschillende entiteiten hun vergunningen uitreiken. Dat zou het opstellen van nationale statistieken moeilijk maken.