Gezin leent 1.000 euro aan fiscus

Een modaal gezin zou in dit land maandelijks 82 euro meer op zijn bankrekening krijgen, als de regering de nu al vijf jaar oude fiscale hervorming eindelijk zou toepassen.

Belga

Een gezin met twee kinderen zal volgend jaar 980 euro meer aan de fiscus betalen dan nodig is. Pas anderhalf jaar later krijgt het dat bedrag teruggestort, zonder rente. Dat blijkt uit de "sleutelformule" waarmee de belastingadministratie jaarlijks bepaalt hoe de bedrijfsvoorheffing moet berekend worden. Ook volgend jaar zal geen rekening worden gehouden met de volledige fiscale hervorming die begin van dit decennium werd doorgevoerd.

De laatste fase van de belastinghervorming schakelde gehuwden en alleenstaanden begin 2004 fiscaal gelijk. De eerste schijf van het inkomen, waarop geen belastingen verschuldigd is, is voor gehuwden toen fors opgetrokken. Volgend jaar gaat het om 6.150 euro per belastingplichtige. Maar bij het berekenen van de bedrijfsvoorheffing moet de werkgever dat beperken tot 5.220 euro.

Verder heeft de regering de belastingschijven van 55 en 52,5 pct afgeschaft en de inkomensschijven verruimd waarop 30 en 40 pct belasting verschuldigd is. Daardoor duurt het langer voor je meer belastingen betaalt. Maar ook hier moet de werkgever van de fiscus werken met een veel lager bedrag.

Per saldo mondt een en ander voor een modaal gezin met twee kinderen, dat in een gemeente woont waar 7 pct gemeentebelasting verschuldigd is, uit in een bedrijfsvoorheffing die 981,54 euro hoger ligt dan nodig. Kinderloze paren betalen 935,2 euro te veel. Enkel alleenstaanden zijn beter af.