“Ik mis vooral mijn petekind Elise”

Alain De Mangelaere (36) is een bekende verschijning op de toeristische routes op het fascinerende eiland Madagaskar in de Indische Oceaan. Geregeld hoor je ahoana ma-nafo Alain, het Malagassisch voor goede dag, roepen. Sinds de zomer 2005 werkt de aan Afrika verslaafde Lokeraar als reisleider voor Best Tours in Madagaskar. België mist hij niet, wél zijn petekind Elise, het dochtertje van zijn zus Nathalie.

Het leven van de in Gent geboren Alain De Mangelaere is een heel spannend jongensboek. Al sinds zijn tweede woont hij in Lokeren. Na de humaniora gaat hij naar Sint-Lucas in Gent, waar hij met succes de opleiding interieurarchitectuur volgt. Maar dat vak zal hij nooit uitoefenen. Hij gaat aan de slag bij het Lokerse bedrijf Dhollandia, gespecialiseerd in laadbruggen voor vrachtwagens. Eerst als verkoper, daarna als aankoper. Intussen droomt Alain van verre reizen. Als zijn vriend Pedro Van Hoecke, een petrochemisch ingenieur, naar Indonesië vertrekt, belooft hij hem te zullen opzoeken. Alain houdt woord en trekt met de rugzak naar voormalig Nederlands-Indië.

“Maar ik wilde meer. In een kroeg smeedde ik met Steven plannen om met een motor een wereldreis te maken. In Den Helder (Nederland, red.) vond ik mijn droommotor, een tweedehands Yamaha Tenéré 600, een Parijs-Dakarmodel. Samen met Steven demonteerde ik de motor tot op de laatste schroef. Ik wilde weten hoe die motor in elkaar stak. Heel nuttig bij eventuele defecten. Ik leerde ook met de motor rijden.”

Dan komt het moeilijke moment. Hij moet zijn baas vertellen dat hij voor het avontuur verkiest. “Ik stel niet graag mensen teleur. Na veel aarzelen heb ik het uiteindelijk gedurfd. Natuurlijk stond mijn baas niet te juichen.”

Maar de met Steven geplande reis gaat niet door. Alain besluit solo te gaan. Bestemming: zuidelijk Afrika. Om de verschepingskosten van zijn motor van Antwerpen naar Kaapstad te drukken, demonteert hij opnieuw zijn Yamaha.

Van 2000 tot medio 2005 doorkruist hij met de motor vrijwel heel zuidelijk en oostelijk Afrika. In die periode werkt hij ook nog een tijd in Congo voor een EU-project voor voedselhulp aan kinderen.

Malaria

“Afrika is uniek op het gebied van natuur en landschappen. Het was geen gemakkelijke tocht. In het noorden van Mozambique ben ik negen keer op rij door malaria geveld. Het duurde maanden om weer op krachten te komen. In maart 2004 moest ik naar België worden overgebracht nadat ik in Congo tyfus en opnieuw malaria had opgelopen. Ik woog amper 52 kg”, vertelt Alain. Maar Afrika roept en zet zijn tocht voor. Midden 2005 stalt hij zijn motor bij zijn vrienden in Arusha en keert naar Lokeren terug.

Op het internet ziet hij dat Best Tours dringend een reisleider voor Madagaskar zoekt. Alain meldt zich en wordt aangenomen. “Madagaskar, een vrij veilig land met een hoog levenscomfort, een schitterende en vaak unieke fauna en flora en héél vriendelijke en toegankelijke mensen, stond op mijn verlanglijst. Maar aan het verschepen van mijn motor zaten te veel risico’s. Nu werk ik er.”

Alain wil vroeg of laat een bedrijfje in Madagaskar oprichten en op het schitterende eiland nog een aantal jaren leven en werken. Mist hij België dan niet? “Ik mis vooral mijn petekind Elise. Belangrijke momenten in haar leven maak ik niet mee. Dat vind ik jammer. Soms heb ik trek in Lokerse paardenworst en een blauwe Rochefort. En begin augustus ben ik in gedachten bij de Lokerse feesten. Daar miste ik destijds geen minuut van.”

Herman WELTER

www.best-tours.com

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio